TEN Meerssen
Yoga Nidra

Yoga Nidra, een nieuwe yogastijl voor de meesten onder ons, is niet voor niets enorm aan populariteit aan het winnen. Slaap je slecht of wil je je slaapkwaliteit verbeteren, wil je meer in het nu leven, meer rust en ontspanning hebben gedurende de dag en vertrouwen vinden in jezelf? Welkom bij Yoga Nidra!

Wat is Yoga Nidra?
De letterlijke vertaling van deze yogastijl is slaapyoga. Tijdens deze les lig je op je rug, het liefst onder een dekentje, en word je door de docent begeleid naar de staat tussen waken en slapen. Het lijkt op een begeleide meditatie waarin visualisatie centraal staat. De staat tussen waken en slapen bereik je normaal gesproken alleen tijdens je diepe slaap. De bedoeling van slaapyoga is dat je in een diepe ontspanning komt. Door deze staat van ontspanning ontstaan bepaalde hersengolven (theta en delta) die ervoor zorgen dat je herinneringen en ervaringen verwerkt.

Wat zijn de voordelen?
Beter slapen: doordat je tijdens deze yogastijl bewust bezig bent met ontspanning, val je ‘s avonds sneller in slaap en is je slaapkwaliteit beter. Vermindering van stress, kalmeren van het zenuwstelsel en bewuste en diepe ontspanning: tijdens Yoga Nidra leer je om te ontspannen. Om alle externe prikkels te weren en te focussen op jezelf. Doordat je hier bewust mee bezig bent, heeft dit ook een groot voordeel op je dagelijkse leven. In stressvolle situaties ben je sneller in staat om terug te keren naar ontspanning. Om stressmomenten op te vangen en je hierdoor niet al te veel door te laten beïnvloeden. Ontspannen blijkt nog niet zo makkelijk. Toch willen we wél graag ontspannen en een moment hebben gedurende de dag die helemaal voor onszelf is. Geen telefoon, een moment waar je even niet hoeft te presteren, niet hard hoeft te werken en niet bezig hoeft zijn met hoe het eruit ziet. Even niets doen.

Dat we vaak niet volledig kunnen ontspannen is voor een groot gedeelte te wijten aan stress. Door alle prikkels die we dagelijks binnen krijgen ontstaan er spanningen.

Je lichaam is constant bezig om alle functies in balans te houden. Denk aan je bloeddruk, ademhaling, zuurgraad, spijsvertering, temperatuur etc. Maar stress verstoort deze processen in het lichaam. Voor een korte periode is dit niet erg. Maar het wordt wel schadelijk wanneer het dag in en dag uit gebeurt. Je lichaam is hierdoor constant uit balans en dit kan tal van chronische lichamelijke en mentale klachten veroorzaken. Yoga Nidra heeft een helende werking op zowel je lichaam als je geest.

Ontwikkeling van je verbeelding en creativiteit: tijdens Yoga Nidra ga je mee in de visualisaties. Doordat je veel beter in staat bent om alles los te laten, wakkert dit je creativiteit en verbeelding weer aan. Je haalt jezelf uit bestaande hokjes en programmeringen.

Doelgroep: Iedereen
Type: Ontspanning/ meditatie
Spiergroepen: Alle
Niveau: Iedereen
Intensiteit: *